Ožkų pienas

Žymus mokslininkas Avicena veikale „Gydymo mokslo kanonai“ ožkų pieną vertina kaip geriausią produktą ne tik vaikams, bet ir senyvo amžiaus žmonėms. Todėl galima teigti, kad ožkų pienas – ne tik maistingas, bet ir vaistas. Be to, šis baltasis eliksyras atitinka ir senovės graikų mąstytojo, filosofo ir gydytojo Hipokrato teiginį, jog „maistas turi būti gydomąja priemone, o ne gydomoji priemonė turi būti maistas“.

Ožkų pienas maistinėmis ypatybėmis (pagal amino rūgščių sudėtį) panašus į moters pieną. Jame esantys baltymai sudaryti iš gerai subalansuotų aminorūgščių. Ožkų piene esanti gliukozė ir laktozė (pieno cukrus) – lengvai įsisavinamos, o riebalų lašeliai daug smulkesni negu karvių pieno. Todėl ir riebų ožkų pieną žmogaus žarnynas greitai pasisavina. Palyginti su karvių pienu, jame daugiau kalio, kalcio, fosforo. Ožkų piene mažai natrio, taigi jis tinka sergantiems inkstų ligomis bei turintiems padidėjusį arterinį kraujospūdį. Atsparumą įvairioms ligoms didina gausesnis B1, B2 (gydo nemigą ir virškinimo trakto sutrikimus), taip pat C ir kitų vitaminų kiekis. Be to, ožkų piene yra šešis kartus daugiau kobalto, kuris svarbus kraujo gamyboje.

Ožkos geriau perdirba pašarų karotiną į vitaminą A, kurio jos piene yra 2-3 kartus daugiau negu karvių piene. Todėl ožkų pienas būtinas naujagimiams, kurių dar ne visiškai išvystyta skydliaukė ir sunkiau įsisavinamas karotinas. O karvių piene dalį vitamino A sudaro karotinas. Ir ne tik tai. Ožkų piene esantys baltymai (niacinas ir tiaminas) apsaugo augančius vaikus nuo viduriavimo ir dalyvauja visuose žmogaus gyvybiniuose procesuose nuo gimimo iki mirties. Pats naudingiausias yra šviežias ožkų pienas. Jo negalima kaitinti iki aukštesnės negu 470C temperatūros, nes, pakaitinus iki 540C, suyra specifiniai baltymai enzimai (fermentai).

Ožkų pienas yra nepakeičiamas po sunkių lėtinių ligų ir tinka vegetarams bei alergiškiems žmonėms, sergantiems egzema, bronchine astma, migrena, kolitu, karštlige, skrandžio ir dvylikapirštės opomis, kepenų, tulžies pūslės ligomis, ateroskleroze, vidurių užkietėjimu ir kitais negalavimais. Antialerginės pieno ypatybės pasireiškia tuo, kad didžiuma pieno baltymų natūraliu pavidalu (alergizuojamas veiksnys) neprasiskverbia prie žarnyno sieneles – mat jie išsiskaido į sudėtines dalis.