
Sūris “Camembert”Tai labiausiai vartojamas sūris, išsiskiriantis minkšta tekstūra, padengtas tvirta plutele su pelėsiu. Šio sūrio istorija prasidėjo 1791 metais, kada Mari Ariel, Kamamberio gyventoja,padėjo nuo revoliucionierių besislapstančiam šventikui Šarliu-Žanui-Bonvustui. Atsidėkodamas, jis perdavė jai sūrio gamybos paslaptį, kuris buvo gaminamas jo gimtajame kaime Bri. Laikui bėgant, sūrio gamyba augo. Vieną kart, jo paragavo Napaleonas III. Sūris jam patiko ir jis jo užsakė į Paryžiaus rūmus. Sūrio paplitimui ir populiarinimui padėjo ir tai, kad Pirmojo pasaulinio karo metais, jis buvo tiekiamas kariuomenei. Šis sūris valgomas vienas, su sidru. Jis gali būti su priedais (triufeliais, riešutais, žolelėmis), keptas, ar su sumuštiniu.
Sūris “Chevre”.Tai sūris iš ožkos pieno. Prancūzija – lyderis pagal pagamintą ožkos pieną. Regionai, kuriuose tradiciškai gaminami tokie sūriai, yra toliau į pietus, nuo Luaros upės. Egzistuoja daugybė ožkos pieno sūrių; jauni ir brandinti, naturalūs ir su įvairiausiais priedais (įvairios žolelės, pipiras, šafranas, medus, vynuogės) Tokie sūriai valgomi gaminant įvairias salotas ir sumuštinius, su vyšnių uogiene, ara serbentų žele. Šį sūrį rekomenduojama derinti su baltu, pusiau saldžiu vynu.
Sūris “Brebis basque”Tai sūrių šeima, gaminama iš avies pieno, Baskų regione. Tai kietieji sūriai. Žymiausias iš šių sūrių yra (Ossau-iraty). Šį sūrį rekomenduojama ragauti su vyšnių uogiene.
Sūris “Mont d’Or”Tai dar vienas regiono France compte atstovas. Jis gaminamas prie sienos su Šveicarija. Or tai aukščiausias vietovės kalnas. Tai minkštas sūris iš karvės pieno su natūralia , baltojo pelėsio plutele. Mon d’Or – toks mikštas, kad jis dedamas į apvalias medines dėžutes. Kita charakteringa šio sūrio savybė – tai sezoninis produktas, kuris išskirtinai gaminamas nuo rugpjūčio iki kovo mėnesio, o jį nusipirkti galima rugsėjo – gegužės mėnesiais. Šiuo laikotarpiu karvės laikomos tvarte, primilžiai krenta ir minėto sūrio gamyba sustoja. Mon d’Or sūris valgomas su duona, arba pakaitintas fondiu Mon d’Or.
